Dak zoutziederij Hulst ingestort

De zoutziederij in betere tijdenIn het afgelopen weekend stortte het dak met het bovenste deel van de voorgevel in van de voormalige zoutziederij, bierbrouwerij en machinefabriek aan de Kleine Bagijnestraat in Hulst. Het pand is al langere tijd in deplorabele staat. De Gemeente Hulst overlegt met de eigenaar over de toekomst van het pand. De dagbladen PZC en BN/De Stem melden dit vandaag.

Het pand werd in 1840 in opdracht van Philippus Maertens en Cornelis Fassaert gebouwd als zoutziederij, waar grof, donker zeezout uit Frankrijk werd geraffineerd tot conserveermiddel, consumptiezout en soda. Toen echter Ernest Solvay (1838-1922) in 1862 het soda-procédé uitvond, waarbij op grote schaal industrieel soda-zout (natriumcarbonaat) aangemaakt kon worden, was het bedrijf niet meer concurrerend en moest het enkele jaren later de deuren sluiten.

In het pand werd daarna bierbrouwerij De Eendragt gevestigd. Er werden drie soorten bier van hoge gisting gebrouwen: ‘Dubbel’, ‘Driedraad’ en ‘Uitzet’. ‘Uitzet’ werd vooral in vaten geleverd aan de plaatselijke café’s. Onder de naam ‘Hulstersche Handelsonderneming’ werd er ook bier gebotteld. Vanaf de jaren dertig werd er alleen nog maar ‘Drie Hoefijzers’-bier, afkomstig uit Breda, gebotteld. Ook werd er limonade geproduceerd. Daarna was er ook nog enige tijd een vlasserij in het pand gevestigd en deed het dienst als paardenstal. Na de oorlog was het gebouw in gebruik bij Machinefabriek De Bakker.

In het verleden zijn diverse pogingen ondernomen om een nieuwe bestemming voor het gebouw te vinden om het zo te behouden. In 1992 wilde de gemeenteraad onderzoeken of er een industriemuseum ondergebracht kon worden. In datzelfde jaar sprak de raad zich uit voor behoud van het pand, gesteund door de Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten. Er werd een Stichting Behoud Zoutziederij Hulst opgericht. Een poging het gebouw op de monumentenlijst te zetten liep op niets uit. Uit onderzoek bleek dat een nieuwe functie als museum financieel eveneens niet haalbaar was.

In 2000 berichtten de media dat B&W het gebouw wilden slopen om plaats te maken voor woningbouw. De Woningstichting Hulst had ook interesse voor de bouw van huizen en appartementen op deze hoek. Sindsdien wacht de eigenaar op een aantrekkelijk bod en ging de staat van het pand achteruit, met als gevolg de instorting van dak en bovenste deel van de voorgevel in het afgelopen weekend.

Bronnen:

  • Bericht Dak oude zoutziederij binnenstad Hulst ingestort in de PZC van 15 mei 2009
  • P. Stockman, ‘Zoutziederij en bierbrouwerij ‘De Eendragt’, in: Bulletin van de Oudheidkundige Kring ‘De Vier Ambachten’ 11 (1992) 1, p. 7-11
  • Artikel ‘Sloop dreigt voor zoutziederij Hulst’, in: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) 4 augustus 2000

Reacties zijn gesloten.