Stoomtrein redt weegbrughuisje Goes

Goes, Westhavendijk: WeegbrughuisjeHet huisje van de weegbrug aan de Westhavendijk in Goes wordt verplaatst naar het terrein van de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Het gebouw staat nu nog aan het kanaal net even ten noorden van de Ringbrug. Het moet wijken voor de ontwikkeling van de nieuwe wijk Waterstad Goese Schans en de plannen rond de eventuele aanleg van een aquaduct die de Ringbrug zou moeten vervangen. De staat van het 76 jaar oude huisje is nog goed, alhoewel afhangende dakgoten, bladderende verf en ontbrekende dakpannen anders doen vermoeden. De graffiti is de afgelopen jaren een aantal keer met een witkwast te lijf gegaan.

Weegbrug
Een weegbrug bestaat meestal uit twee objecten: in de eerste plaats het weeggedeelte, een in de weg verzonken weegdek (brug) gelegen boven een put (kelder) waarin zich het weegmechanisme bevindt, en in de tweede plaats een klein bedieningsgebouw voor de weegmeester, waarin hij het weegmechaniek instelde, het gewicht aflas en de weegbriefjes uitschreef. De weeghuisjes hebben een karakteristieke vorm, meestal met schuin oplopend lessenaarsdak, en zijn aan één zijde voorzien van kenmerkende schuiframen waardoor de weegmeester en de aanbieders van de vrachten formulieren konden uitwisselen. Brug en gebouw zijn vaak van verschillende ouderdom. De brug moest vanwege de toenemende zwaarte van vrachten en strengere veiligheidseisen regelmatig vernieuwd worden, terwijl het huisje ‘nog wel meekon’. De Goese brug bestaat thans uit een betonnen plaat, eerder zullen er houten balken gelegen hebben.

Gasfabriek
Goes, Westhavendijk: WeegbrughuisjeHet weegbrughuisje aan de Westhavendijk dateert uit 1933. In dat jaar liet de Maatschappij tot Exploitatie van Weegbruggen NV te Goes een nieuw huisje bouwen. Het kwam in de plaats van een in dat jaar afgebroken exemplaar, dat iets verder naar de weg stond en nog gebouwd was in opdracht van de naastgelegen Gemeentelijke Gasfabriek. Tegelijkertijd werd de kelder onder de weegbrug vernieuwd en enigszins vergroot. In 1956 liet de NV een geheel nieuwe fundatieput aanleggen en de weegbrug vervangen door een moderner exemplaar, waarbij tevens enige herstellingen aan het huisje werden verricht. De NV ging vanaf 1966 verder als Maatschappij tot Exploitatie van Weegbruggen ‘Zuid-Beveland’ NV, werd in 1972 omgezet in een BV en met ingang van 1980 geliquideerd. De weegbrug was tot 2005 eigendom van de Goese Metaalhandel van T. van Son, die er nog regelmatig gebruik van maakte.

Toekomst
De Stichting Stoomtrein Goes-Borsele neemt alleen het weegbruggebouwtje over en zal dat op het eigen museumterrein aan de Albert Plesmanweg in Goes-Zuid, als onderdeel van de reconstructie van een spoorwegbedrijf uit de jaren dertig, weer opbouwen. De Gemeente Goes heeft toegezegd financieel bij te dragen aan het behoud van het huisje.

Andere exemplaren
In Zeeland hebben tientallen weegbruggen gestaan. Vaak waren ze verbonden aan de landbouw en in handen van coöperaties of speciaal daartoe opgerichte weegbrugverenigingen. Ook waren weegbruggen te vinden op industriële complexen. Oude, nog redelijk intact zijnde exemplaren zijn te vinden aan de toerit naar de oude haven van Nieuwland (Walcheren), aan het haventje van Viane (Duiveland) en een bedreigd exemplaar in Sint Philipsland. De weegbrug van de Weegbrugvereniging ‘Eendracht’ aan de Veerweg in Wolphaartsdijk is rond 1985 verplaatst naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Update, 17 november 2009
Op 17 november 2009 werd het weegbrughuisje verplaatst naar het SGB-terrein, zie het bericht Weegbrughuisje Goes verplaatst.

Links:

Reacties zijn gesloten.