Weegbrug Sint Philipsland bedreigd

De Heemkundekring “Philippuslandt” probeert de oude weegbrug aan de Oostdijk bij de haven van Sint Philipsland te behouden. Hoewel de kring de weegbrug voor het symbolische bedrag van één euro van eigenaar CZAV kan kopen, heeft men nog geen fondsen om het industrieel monument op te kunnen knappen. De PZC bericht daar vandaag over in de Bevelands/Thoolse editie.

Weegbrug Haven Sint PhilipslandDe kring stelde enkele jaren geleden een weegbrugcommissie in. Een subsidieverzoek aan de Gemeente Tholen werd eerder al door het college afgewezen. Naar schatting is twintig- tot vijfentwintigduizend euro nodig om de weegbrug op te kunnen knappen. Een deel van het werk kan met inzet van vrijwilligers gebeuren.

De weegbrug is, samen met de uit 1925 stammende monumentale watertoren, één van de weinige industriële overblijfselen op Sint Philipsland. In het verleden zijn al diverse karakteristieke gebouwen op het eiland verloren gegaan, zoals bijvoorbeeld het wachthuisje uit 1740 dat in 1972 werd gesloopt.

De huidige weegbrug is aangelegd in 1936 in opdracht van de Weegbrugvereeniging Haven te Sint Philipsland, tegelijk met diverse gemeentelijke werkzaamheden aan het havenplateau. Het betreft de oudste weegbrug van dit type van de Eerste Nederlandsche Fabriek van Weegwerktuigen Jan Molenschot en Zoon uit Breda. Het weeghuisje is vermoedelijk ouder en dateert uit 1923, toen de voorgaande weegbrug werd aangelegd, en heeft vier kenmerkende pinakeltjes op de hoeken van het betonnen dak.

Weeghuisje Haven Sint PhilipslandDe in 1936 aangelegde weegbrug met een draagvermogen van 20.000 kg verving een ouder exemplaar uit 1923 van 5.000 kg. Deze laatste kwam in de plaats van een weegbrug die al minstens sinds 1889 in gebruik was, toen de vereniging hiervoor in de algemene ledenvergadering van 13 december 1889 een reglement vaststelde. De vereniging, die zich ook enige tijd Weegbrugvereeniging B 80 noemde, naar het toenmalige wijknummer van de weegbrug, en nog later volstond met de naam Weegbrug, werd met ingang van 31 december 1968 ontbonden.

Medewerker Jan Kempeneers van de kring gaf op dinsdag 17 maart de gemeenteraad een rondleiding door het dorp en bracht toen de weegbrug nogmaals onder de aandacht. Het zou volgens hem eeuwig zonde zijn om hem verloren te laten gaan. Ook gedeputeerde Harry van Waveren gaf dat tijdens de opening van de laatste Open Monumentendag op 10 september 2008 in Tholen al aan: “Het is van belang dergelijke kleine, maar waardevolle elementen, die iets vertellen over de landbouw en infrastructuur, te behouden.”

Bronnen:

Reacties zijn gesloten.